zaterdag, juli 15, 2006

Zoektocht naar financiële steun (verslag) [deel 3]

Dit is deel drie van mijn verslag van mijn zoektocht naar financiële steun om mijn verblijf in Japan (2006-2007) te helpen bekostigen.

1) Monbusho beurs
(reeds behandeld in deel 1)

2) Rotary Club
(reeds behandeld in deel 2)

3) Financiële steun van Japanse bedrijven in België
Buiten een aantal beurzen waarvoor we ons konden inschrijven, was een extra mogelijkheid tot het verkrijgen van financiële steun, het schrijven van brieven naar Japanse bedrijven in België met de vraag deze te verkrijgen. Er werd ons gezegd dat we dit konden proberen en dat er misschien bedrijven bereid waren ons te helpen. Dit heb ik dan gedaan.
Een eerste stap was de adressen van de bedrijven vinden. Hiervoor ben ik op het internet gaan zoeken naar Japanse bedrijven in België. Ik heb er uiteindelijk een kleine 50 gevonden. Later kwam ik te weten dat er bij de BJA een boekje te verkrijgen is met een lange lijst met bedrijven. Dit zou het mij een stuk makkelijker gemaakt hebben, maar ik kwam het te laat te weten.
Vervolgens moest ik de brieven zeklf schrijven. Hetgeen ik opgestuurd heb is een brief waarin ik mijn situatie beschrijf, mijn CV, een studieplan en een beschrijving van het gebruik van de financiële steun.Op 14 april waren de brieven klaar en zijn ze naar de post gegaan. De volgende paar weken kreeg ik ca. 10 brieven van bedrijven in de bus, die spijtig genoeg allen een negatief antwoord hadden op mijn verzoek. Net als bij een medestudent (wim Peys) het geval was kwam er van het meerendeel van de bedrijven geen antwoord.
Ook al heeft dit vragen van steun voor mij geen resultaat gehad, voor een andere student (Judith Wouters), was dit wel het geval. Zij heeft de hulp gekregen van Sony, in de vorm van een laptop die ze voor een jaar in bruikleen heeft.

4) Honda beurs
Een volgende mogelijkheid voor financiële steun was de Honda Belgium Foundation. Van een medestudent heb ik een document gekregen dat de inschrijvingsprocedure beschrijft. Voor de inschrijving waren zoals voor alle beurzen een aantal documenten nodig. Een ervan was echter een bewijs van inschrijving aan een Japanse universiteit. Door de vertraging die mijn inschrijving opgelopen heeft door de hervormingen binnen de Shinshu universiteit, had ik deze papieren niet. Omdat ik liever een volledige inschrijving instuurde (en niet wist dat er een deadline voor de inschrijvingen was), heb ik gewacht met mijn inschrijving in te dienen.
Opeens vernam ik dan echter dat de deadline voor de inschrijvingen (nl. 23 mei) verstreken was. En ook dat een medestudent die ook naar Shinshu gaat, toch financiële steun gekregen had, ondanks het ontbrekend document. Beter een onvolledige inschrijving op tijd binnen sturen dan te laat zijn blijkt dus.

5) Heiwanakajima beurs
Een vijfde mogelijke bron voor financiële steun is de Heiwanakajima beurs. Zo werd ons op de infodag over de beurzen verteld. Maar buiten het feit dat deze beurs er was, werd er ons zeer weinig over verteld. Geleidelijk aan kwam ik van andere studenten een aantal dingen te weten over de beurs. Namelijk:
1) De heiwanakajima beurs is een beurs die door de faculteit aan een student toegekend wordt. De student moet er niks, maar kan er ook niks voor doen.
2) De toekenning van de beurs zou op basis van behaalde resultaten gebeuren en aan een student toegekend worden die nog geen andere beurs gekregen heeft.
Ondertussen is het al midden juli en nog steeds is weet ik niks meer over deze beurs. Door zelf over de hierboven vermelde criteria na te denken, moet ik echter concluderen dat ik deze beurs wrsch niet zal krijgen. Want ook al is er geen andere beurs aan mij toegekend, mijn resultaten zijn slechter dan deze van andere studenten in dezelfde situatie. Voor de moment wordt het afwachten en zien wat het resultaat is.