zondag, juli 15, 2007

Technologie maakt ons dom

Het heeft nu wel niks met mijn verblijf in Japan te maken, maar deze morgend las ik een artikel over technologie en geheugen, en het is toch wat in m'n hoofd blijven zitten.

Waar het artikel op neer komt is eigenlijk: technologie maakt ons dom(mer). Dom in de zin van dat onze capaciteit voor het onthouden van simpele dingen erg achteruit lijkt te gaan.

Uit een studie die in het artikel vermeld wordt, bleek bijvoorbeeld dat zoveel als 1/3 van de ondervraagden jonger dan 30 hun eigen telefoon nummer niet konden geven zonder hun GSM te raadplegen.
Het komt wel wat bekend voor. Hier in Japan heeft het lang geduurd voor ik mijn (eigenlijk eenvoudig) telefoonnummer van buiten kende. En zelfs toen ik het kende bekeek ik nog regelmatig mijn GSM, om zogezegd 'zeker te zijn'.

Ook bij het onthouden van verjaardagen bleken de mensen jonger dan 30 het veel slechter te doen dan de mensen boven de 50. En ook dit is niet onbekend voor mij. Ik dacht even na van hoeveel mensen ik de verjaardag met zekerheid wist, veel heb ik er niet gevonden (hmm, kak, slechts 5 -_- en dan zijn er een heel deel mensen voor wie ik wel kan gokken, maar niet 100% zeker ben).

Wat ik wel interessant vond is dat een groot deel van de bevolking (58%) geloofd dat ze niet in staat zijn de grote hoeveelheid nummers (telefoonnummers, ...), codes (geheime codes voor vanalles en nog wat), en tegenwoordig ook e-mail adressen eigenlijk die men gebruikt in hun dagelijks leven te onthouden. Maar dit is blijkbaar een fout geloof. Met een paar simpele oefeningen kan iedereen (of toch de meeste mensen) zijn vermogen om dingen te onthouden vergroten.

Ik heb er nooit bij stil gestaan hoe weinig van deze simpele dingen ik nog zelf onthoud. Het lezen van dat artikel verraste me wel even.

DAMN you technology! Making me dumb like this.

2 opmerkingen:

Cairnarvon zei

Het enige dat die studie aantoont is dat mensen die meer tijd gehad hebben om aan dingen gewend te geraken het gemakkelijker hebben om zich die dingen te herinneren.

Als iemand al vijftig jaar hetzelfde telefoonnummer heeft kan hij het zich vlugger herinneren dan iemand die pas een nieuwe GSM heeft. Als iemand al veertig jaar met iemand bevriend is is de kans groter dat hij die persoon zijn verjaardag van buiten kent dan als het iemand is die hij pas twee jaar kent.

Als het al iets te maken heeft met technologie dan zal blijken dat jonge mensen, die over het algemeen aan veel meer informatie worden blootgesteld dan ouderen, op lange termijn een beter geheugen zullen ontwikkelen voor dit soort dingen.
*shrug*

Jipo zei

Dat oudere mensen meer tijd hebben om bijvoorbeeld telefoonnummers en verjaardagen te onthouden, daar zit wel iets in, ja.

Maar als je telefoonnummers neemt, door het gebruik van een gsm, krijg ik zelfs de kans niet meer om ze te onthouden. Ik bedoel, als ik iemand wil bellen, kijk ik in mijn adresboek, ik kies de juiste naam en druk op "bellen" (of hoe deze knop ook heet). Het telefoonnummer komt er niet meer aan te pas. De enige keer dat ik het telefoonnummer zie is wanneer ik het invoer. En voor GSM's die via een infrarood-verbinding deze gegevens kunnen uitwisselen valt zelfs deze eerste keer weg.

Voor ik een GSM had moest ik het nummer altijd zelf invoeren, en door dit te doen kende ik de nummers vrij snel vanbuiten.

Dus ook al is het zo dat oudere mensen meer tijd hebben om deze gegevens te onthouden, volgens mij zit er meer achter, en heeft technologie (of waarschijnlijk ons gebruik ervan) er toch iets mee te maken.