donderdag, maart 08, 2007

パク君の誕生日パーティ - Pak's verjaardagsfeestje

みんなさん、こんにちは。

今日は初めてこのブログに日本語でのポストを書く。なぜなら、信州大学の国際交流センターには、このブログを読んでいる(むしろ見ている)人がいるからだ。このブログがオランダ語で書かれているから、その人達はブログにある写真を見ることしかできない。そのため、一回日本語でのポストを書いてみようと思った。

僕の日本語はまだそんなに良くないから、このテキストには間違いがきっとあるだろうが、許してくれね。

今日は3月5日について話したい。この日はパク君の誕生日パーティがあった。僕、マンイー、パクとチェがいた。

まず、U2に行った。ベルギー人なのに、U2に初めての飲み放題をした。(実は、二回目のだったかもしれない。でも、あまりよく覚えていないー分からないーから、はじめてのとした)。食べ物を6皿と90分に好きなほど飲むことは3000円だった。安い!90分でカクテルを8杯飲んだ。みんなちょっと酔ってた。

U2の後はマンイーの部屋に行った。マンイーが買った誕生日ケーキを一緒に食べた。チョコレートケーキだった。とても美味しかった。その後は、3時半くらいまでトランプをやった。なんか韓国のゲームだった。名前が分からなくて、やり方の説明が時間がかかりすぎるんだけど、とても楽しかった。最後の一時間くらい(と思う)は、お金を賭けてそのゲームをやった。一番楽しかった。僕は370円を得たのはその意見に影響があるだろうけどね=P。

じゃあ、これで終わる。


[オランダ語のバージョン]

Hello,

Voor een keer dacht ik eens iets in het Japans op mijn blog te posten. Ik heb al op veel plaatsen gelezen en gehoord dat het een goed idee is om dagelijks wat in het Japans te schrijven, om op deze manier je Japans wat bij te houden. Als ik dit (in het Japans posten op deze blog) nog meer zou doen, zou dit een toepassing daarvan zijn. Maar de hoofdreden voor het Japans gedeelte is iets anders. Op het Internationaal Center op het univ zijn er namelijk een aantal mensen die mijn blog af en toe bekijken. Doordat mijn blog echter in het Nederlands geschreven is, is het enige dat ze kunnen doen naar de foto's kijken en af en toe een naam van een museum of plaats die ik in het Japans schrijf lezen. Omdat ik hen voor een keer ook eens iets te lezen wou geven, besloot ik de bovenstaande Japanse tekst te schrijven ^_^

Maar dus, over Pak's verjaardags feest. Omdat Pak eind februari ergens verjaard is, wou Manyee een verjaardagsfeestje houden. Dit is door gegaan op 05 maart.

Om de avond te beginnen zijn we naar de U2 gegaan, dit is een soort cafe-achtige gelegenheid (is het een izakaya?). Hier heb ik voor het eerst sinds ik in Japan ben een nomihoudai gedaan, iets wat de andere belgische males al veel vroeger en ook al vrij vaak gedaan hebben. Een nomihoudai houdt in: voor een vast bedrag, voor een bepaalde duur zoveel drinken als je wilt. Ik weet niet of het altijd, meestal, of slechts soms het geval is, maar er kan ook een vast aantal etensschotels bij zijn. In ons geval waren het 6 schotels eten: gefrituurde stuff, een slaatje, tomaat met vleeslapjes, een worst-schotel, een kom rijst-mix (rijst met stuff bij in een sausje, heel lekker), en nog een zesde schotel, en mochten we 90 minuten drank bestellen zoveel we wouden (we moesten wel het glas dat we bezig waren leeg hebben voor we een volgend konden bestellen), en dat voor 3000Yen (zo'n 20€).

Ik heb er 8 coctails gedronken. Als je de apparte prijzen hiervan zou optellen, zou je aan meer dan 3000Yen uitkomen. En boven deze drank hadden we ook nog een hele hoop eten (we hadden allen nog geen avondeten gegeten, en na de 6 schotels hadden we elk een volle maag, dus het was toch aardig wat), dus voor 3000Yen is het zeker geen slechte deal.

Na er zo'n 2 uur te hebben gezeten (de schotels eten lieten wat op zich wachten), hadden we onze buik vol, en waren we allen wat tipsy.

Vervolgens zijn we naar Manyee's kamer gegaan om het verjaardagsfeest verder te zetten. We hadden namelijk een verjaardags(chocolade-)taart gekocht en deze gingen we daar opeten. Very good was die taart. Manyee had ook kaarsjes gekocht om op de taart te zetten. Da zorgde voor een leuke verjaardagssfeer die kaarsjes :-) Da had ze goe gedaan.

Na het taarteten zijn we wat gaan kaarten. We hebben een koreaans spelletje gespeeld waarvan ik de naam vergeten ben (als ze de naam al gezegd hebben). Omdat ik het een heel leuk spel vind ga ik het hier onder wat proberen uit te leggen. We hebben tot bijna half 4 zitten kaarten. Echt plezant spel vind ik. Het laatste dik uur ofzo, hebben we voor geld gespeeld, wat ik zeer tof vond. Het feit dat ik 370Yen gewonnen heb heeft daar misschien mee te maken :-) Maar ik kaart zowiezo graag voor geld eigenlijk. Niet omdat ik vaak win, want als er een pokeravond is met kameraden thuis verlies ik toch regelmatig, maar gewoon omdat ... Dunno, das plezant :-)

Da heb ik misschien wa overgepakt van Tante Gerda. Elke zomer gaan wij een weekje naar Postel (een camping), en is onze hoofdactiviteit kaarten voor geld. Als mijn tante erbij is, dan is kaarten altijd voor geld. Een van de redenen is veronderstel ik om de spelers tegen te houden van stom, niet nadenkend te spelen. In de beginjaren van deze jaarlijkse traditie was het wel een beetje zielig om mijn broer bezig te zien. Hij was het eerste jaar slechts 12 jaar, en hij verloor niet soms, of regelmatig, maar gewoon altijd :-D En mijn tante die won zowat altijd :-p Geleidelijk aan is mijn broer beter geworden en de laatste jaren zijn we allen zowat aan elkaar gewaagd vind ik :-) (Hoewel het nogaltijd de tante is die uiteindelijk met de grootste winst naar huis gaat, maarkom, Tegen een kaart-veteraan kunne we (nog) niet op he :-)
Ok, ik ben wat aan het afdwalen :-)

De conclusie is dat het een zeer leuk verjaardagsfeestje was ^_^


De Spel (een kaartspel)
Zoals ik hierboven al zei weet ik de naam van het kaartspel niet. Daarom noem ik het hier "De Spel". Hierna kan ik nog "Een Spel" uitleggen, en dan zijn mijn namen voor kaartspellekes op :-p Ok, da was vooral voor Bada, mogelijk de enige die der iets van snapt. Magoe. Bada, late we De Spel spelen als ik trug zen :-D
 • Benodigdheden: een spel kaarten (inclusief één joker).
 • Voorbereiding: Verdeel de kaarten onder het aantal spelers. Hierbij gaat waarschijnlijk niet elke speler hetzelfde aantal kaarten krijgen (vermits 53 een niet zo deelbaar getal is), zorg daarom gewoon dat de speler die een kaart extra (of minder) krijgt elk spel verschilt.
 • Basisuitleg (voor het spel begint):
  De sterkte van de kaarten is als volgt: Van 3 tot aas is in het de gewone volgorde. Een twee is hoger dan een Aas, en de Joker is hoger dan een 2.
  Na elk spel zijn er 4 titels die uitgedeeld worden, nl. koning, onderkoning (njah :-p), armoeizaaier en super armoeizaaier (deze namen kloppen niet helemaal, maar het is iets in die trend (de echte namen ben ik vergeten). Anders gezegd: er is een hoofdwinnaar, een subwinnaar, een hoofdverliezer en een subverliezer). Indien je met 5 of meer spelers speelt, zijn de overblijvende spelers "gewone spelers". Nu ik hier zo over nadenk, ik heb in België een spel dat hier op lijkt gespeeld gehad. Noemde dit niet "koningen" ofzo? Het heeft hier dus wat van weg, maar de regels verschillen wat.
  Voor het spel begint: de speler die het vorige spel de hoofdverliezer was, geeft zijn twee hoogste kaarten aan de hoofdwinnaar, en de hoofdwinnaar geeft twee kaarten die hij slecht vind aan de hoofdverliezer. De subverliezer geeft zijn hoogste kaart aan de subwinnaar, en deze subwinnaart geeft een slechte kaart terug.
  Het is de hoofdverliezer die de eerste kaart(en) legt (Bij het eerste spel is het de speler die koeken 3 vast heeft die begint).
 • Het spel (de basisregels):
  Als je eerst bent, leg je: A) één kaart, B) twee kaarten met hetzelfde nummer, C) drie of meer kaarten, ofwel met hetzelfde nummer, ofwel opeenvolgend van dezelfde soort.
  Als je niet eerst bent, leg je: A) als er één kaart ligt, een kaart die hoger is, B) als er twee of meer kaarten met hetzelfde nummer liggen, hetzelfde aantal kaarten met een hoger nummer, C) als er drie of meer opeenvolgende kaarten liggen, hetzelfde aantal opeenvolgende kaarten met een laagste kaart die hoger is dan de laagste kaart van de reeks die er ligt, D) als je niets kan of niets wil (als er een 2 ligt en jij de joker vast hebt kan je namelijk kiezen om deze niet af te leggen en te passen) afleggen, niets en pas je.
  Als een reeks (van opeenvolgende kaarten die de spelers afleggen) beëindigd wordt, is het de speler die deze beëindigd die een nieuwe reeks begint (anders: die opnieuw als eerste een kaart legt). Een reeks wordt beëindigd als er een kaart wordt gelegd waar niemand over kan (of wil).
 • Regels:
  Buiten de basisregels die hierboven beschreven zijn, zijn er een hele hoop extra regels die het spel zeer interessant maken.
  A) Als je een 7 aflegt (ook als deze voorkomt in een reeks, vb. opeenvolgende kaarten), mag je een slechte kaart geven aan de volgende speler.
  B) Als je en 8 aflegt, wordt de reeks die bezig is beëindigd (en mag je dus zelf een nieuwe reeks beginnen).
  C) Als je een 10 aflegt (ook als deze voorkomt in een reeks, vb. opeenvolgende kaarten), mag je een slechte kaart weggooien (op de stapel afgerondde reeksen).
  D) Als je een boer aflegt, wordt voor de duratie van de reeks die bezig is, de volgorde van de waarde van de kaarten omgedraaid (een drie wordt maw. het hoogst.
  E) Als je twee negen's aflegt, heeft dit hetzelfde effect als een 8 afleggen, maw. de reeks die bezig is wordt beëindigd. Deze combinatie werkt echter niet in een reeks (Vb. als je drie negen's aflegt, wordt de reeks niet beëindigd).
  F) Een joker kan buiten als kaart sterker dan een 2, ook gebruikt worden als eender welke andere kaart. Als je bijvoorbeeld een scuppen 6 en 8 hebt, kan je deze samen met een joker (die dan een schuppen 7 voorsteld) afleggen. De joker neemt hierboven ook de eigenschappen van de kaart die het voorstelt over. In het hiervoor genoemde voorbeeld zou je bijvoorbeeld, omdat de joker een 7 vervangt, een kaart aan de volgende speler mogen geven.
  G) als je een reeks van 4 of meer aflegt, wordt de volgorde van de waarde van de kaarten voor de rest van de duratie van het spel omgedraaid. Dus ook al wordt de huidige reeks beëindigd, een 3 blijft de hoogste kaart. Indien in deze situatie een boer gelegd wordt, wordt voor de duratie van de huidige reeks terug een 2 (want een joker is wat een speciaal geval) de hoogste kaart.
  H) Je mag als laatste kaart niet de hoogste kaart (nl. een 2 of een 3, afhangend van of de waarde van de kaarten omgedraaid zijn of niet), of en 8 afleggen. Indien je dit perongeluk toch doet, wordt je automatisch de hoofdverliezer (of indien deze door een zelfde voorval al aangeduid is, de subverliezer).
  I) Indien de soort van de kaart die je legt gelijk is aan de soort van de kaart die er ligt, dan mogen er voor de duratie van die reeks enkel nog kaarten van die soort gelegd worden. Vb1. Als er een schuppen 4 ligt, gevolgd door een schuppen 6, dan mogen er vanaf dan enkel schuppen afgelegd worden. Vb2. Indien er een schuppen en harten 4 liggen, gevolgd door een schuppen en harten 6, mogen er vanaf dan enkel schuppen en harten paren afgelegd worden.
  J) Een extra regel boven de vorige is dat als je een kaart legt waarvan de soort gelijk is aan de kaart die er ligt en bovendien in waarde slechts 1 hoger is dan de kaart die er ligt, dan mag als volgende kaart enkel de kaart van de zelfde soort met de volgende waarde afgelegd worden. Vb. Indien er een schuppen 4 ligt, gevolgd door een schuppen 5, dan mag als volgende kaart enkel schuppen 6 afgelegd worden.
 • Extra:
  Je kan dit spel ook voor geld spelen. Dit doe je als volgt.
  A) simpele versie: je legt op voorhand een inzet vast die de verliezer aan de winnaar betaald. Mogelijk kan je ook tweede, en kleinere, inzet vastleggen die de subverliezer aan de subwinnaar betaald. Elk spel wordt begonnen door de speler die koeken 3 vast heeft.
  B) tweede versie: De inzet wordt bepaald door de speler die het vorige spel verloren heeft (bijgevolg is er bij het eerste spel geen inzet). Deze bepaald hoeveel de volgende verliezer aan de volgende winnaar moet betalen. Deze kan eveneens beslissen of de subverliezer iets aan de subverliezer moet betalen en zoja hoeveel. Als extratje heeft de verliezer ook de mogelijkheid om van plaats te wisselen met een andere speler. Als er bijvoorbeeld een speler naast hem zit die door toeval telkens veel 7's vastheeft (en hierdoor elk spel extra kaarten krijgt), zou men dit mogenlijk wel willen doen.

OK, de uitleg van het spel is niet zo compact geworden als ik gehoopt had (en aardig ingewikkeld) ... Maarja, ook al is er niemand anders die er gebruikt van maakt, nu kan ik dit spel alleszins toch al niet vergeten voor ik terug in België ben ;-)

Greetz, en voor hen die de regels gelezen zouden hebben: やってみて (oftewel: probeer het eens) =)

- Jipo -

4 opmerkingen:

国際交流センター ミヤザキ zei

Goede middag!
間違いがあったが、許す。
いつもはDutch→Englishと変換して見ていました。日本での生活を楽しんでいるようで何よりです。また、日本語のブログを書いてくださいね。

Joke zei

héé, leuk al die feestjes :-) geraakt ge da nooit beu? :-P alleszins, die chocoladetaart klinkt lekker :-) heb ineens zin in een aardbeientaart met pudding onder :-P oohjee -_- Maja, ben blij da ge u zo amuseert en da ge u ni te eenzaam voelt ^_^
dikke zoen

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Bada zei

Op school noemen we dit spel "Ali". De verliezer is dan Ali en de winnaar Koning.

Op snowboardvakantie noemden ze dit spel "Presidenten". Dan was de winnaar president en de verliezer loser. Als we met veel waren was er ook een vice-president (tweede die uit was) en superloser (de allerlaatste en de voorlaatste was dan loser). De president kreeg 2 goei kaarten van de superloser en de vice-president kreeg 1 goeie kaart van de loser.

Mja, :)

Greetz,
Bada