dinsdag, oktober 10, 2006

Is Japan duur?

Voor ik vertrok hebben een heel deel mensen mij de vraag gesteld of het leven in Japan duur is. In dit blogbericht zou ik het daarover willen hebben.
Een antwoord op de vraag dat ik zou geven is: Of Japan duur is of niet hangt af van wat je wilt kopen. Sommige dingen zijn hier namelijk vrij goedkoop en andere vrij duur. Om dit duidelijk te maken zal ik een aantal voorbeelden geven van producten.

GOEDKOPER
  • sigaretten: Sigaretten zijn hier een pak goedkoper als in Belgie de leeste merken die ik hier al gezien heb kosten €2 of iets meer voor een pak.
  • benzine: Een paar dagen geleden viel mijn oog op de prijzen van benzine. Deze waren ook een deel lager als deze in Belgie De prijzen voor diesel, gewone benzine en super waren respectievelijk: (ongeveer) 115Yen, 145Yen en 155Yen; wat neer komt op 77cent, 97cent en 103cent.
  • internet: Het internet dat ik op mijn kot ga krijgen kost mij per maand €24,50 en €28 voor de installatie. Voor deze prijs kan je in Belgie ook wel een internetaansluiting, maar dan is het een beperktere aansluiting. De aansluiting die ik ga krijgen heeft een maximumsnelheid van 54Mb/s (als het uploaden gaat tegen eenzelfde snelheid als op het univ, dan zal dat ook tegen 80a 100kB/s zijn ipv de 10kB/s die ik in Belgie gewoon ben. Verder zijn er geen downloadlimieten op deze aansluiting (wat mij altijd al great geleken heeft :-D)
  • drankautomaten Drank uit drankautomaten kost over het algemeen hetzelfde als in Belgie buiten de cola die ik in sommige automaten ben tegengekomen. In deze automaten zat een blikje cola van 500ml voor slechts 110Yen (ong 73cent). Dit is zowiezo al goedkoopt en dan kreeg je er nog ens 150ml gratis boven op. Goede koop, dat is het wel, maar 650ml is eigenlijk vrij veel (wat te veel eigenlijk), maarja :-)


DUURDER
  • fruit: Zoals ik op andere mensen hun blogs ook al heb kunnen lezen (maar eerst niet geloofde), is fruit hier ongelofelijk duur. Appels bijvoorbeeld kosten meestal ongeveer 1€/stuk (soms zelfs nog duurder zoals €1,25). Wat je krijgt zijn dan wel heel grote appels, maar toch, het blijft heel duur vind ik. Kiwi's, die een heel deel kleiner zijn dan appels, kosten hier ook €1/stuk. De juist prijs van ander fruit weet ik niet meer, maar kherinner mij dat ik het ook duur vond. Het enige fruit van een gewone prijs dat ik al ben tegengekomen zijn bananen.
  • groenten: Naast fruit vond ik dat groenten (oa. tomaten en paprika's) hier ook aanzienlijk duur waren. Van groenten weet ik echter el geen prijzen meer.
  • brood: Een brood kopen zoals in Belgie (namelijk een heel brood) word't hier niet zoveel gedaan voor zover ik al gezien heb. Wat ze hier wel verkopen zijn zakjes met 4 a 6 appart verpakte sneden brood. De sneden zijn hier ook 2 a 3 keer zo dik als in Belgie. Over de kwaliteit van het brood: het is super zacht en ook heel lekker. Qua prijs is het wel duurder dan in Belgie naar mijn mening. Naast die zakjes met sneden brood hebben ze hier ook vanalle speciale broden. Zo heb ik al gevonden een brood gemaakt van croussant-deeg en een met noten in (weet niemeer welke) en een glazuurlaag erbovenop, beiden heerlijk :-D
  • iets gaan drinken: Als je ergens iets gaat drinken, is het (voor zover ik al gemerkt heb) duurder dan in Belgie. Juiste prijzen weet ik voor de moment nietmeer, maar het was toch genoeg vond ik.


Voorlopig gaat het bij deze voorbeelden blijven. Maar nu heb je alleszins toch al een idee van wat sommige zaken hier kosten.

2 opmerkingen:

Michael zei

Drank: Op cafe is de gewone prijs van een pint bier rond de 400 yen, een kleine 3 euro. Voor een grote pint, zijnde 400 ml, betaal je 500 yen, een slordige 3,3 euro.
Er zijn ook goedkopere zaken maar dan is het ofwel een bar waar ge moet rechtstaan, ofwel zitgeld moet betalen.
In een club is het waarschijnlijk gelijk in Belgie. 20 euro inkom en 5 euro per consumptie.
In een supermarkt kost een 6-pack 1000 yen, 6,6 euro, wat in Belgie rond de 3 euro kost als ik me niet vergis.

Dit zijn de prijzen in Osaka. In Tokyo zal het nog wel wat hoger liggen neem ik aan, in Fukuoka dan weer wat lager...

Michael, Osaka, Japan

JP zei

Interessante en praktische informatie, een goed en concreet onderwerp voor diegene die naar Japan komen. Hier volgen wat prijzen voor Fukuoka. (1EUR=Y150-)

Standaard bierpinten (400~500 ml.) gulp je hier naar binnen voor Y500-/3EUR, maar prijzen liggen vaak hoger, zo zal je bijvoorbeeld in een dining bar rond de Y700-/4,6EUR moeten betalen voor een doodnormale cocktail, soms zelfs Y300-/2EUR extra table charge. Stap je een kroeg binnen waar de dames van dienst je een hele avond (enkel) vergezellen, dan betaal je table charge vanaf ongeveer Y6,000-/40EUR. Opletten dus, tenzij je met iemand bent die ongetwijfeld zal betalen. Clubs, dancings, en andere zalen van vertier zijn dan weer stukken goedkoper, meestal rond de Y2000-/13EUR, drankje of twee inbegrepen.
Fukuoka en de rest van Zuid-Japan is verder ook bekend om "shouchuu" – een pittig brouwsel op basis van aardappelen of granen vergelijkbaar met het Belgisch “witteke”. Reken op een Y500-/3EUR per glas, on the rock of straight. De Japanners betalen vaak voor een hele fles (vanaf Y1500-/10EUR) die ze dan desnoods bij een volgende gelegenheid soldaat maken.

JP - Fukuoka.