vrijdag, oktober 27, 2006

Skype

Zoals wel meer studenten hier in Japan ben ik een gebruiker van Skype. Mensen thuis die zouden wille bellen kunnen dat dus. Als je zoekt naar "kevin rogiers" vind je me makkelijk tussen de andere gebruikers.
Tot zover de meededeling van mijn Skype gebruik :-)

Ah, nog even de (Belgische) tijden dat ik bereikbaar ben erbij zetten.
Door de week: 10:00-16:00
In het weekend: 08:00-16:00
Een eerste opmerking, dit zijn de tijden dat ik online ZOU KUNNEN zijn. De andere tijden ben ik ofwel op school, ofwel aan het slapen, ofwel is het in België nacht (en gaan dus gewoon niet).
Een tweede opmerking: In Japan is er geen zomer en winter uur. Dus vanaf dat in België het uur verzet wordt, moeten de tijden een uur vervroegd worden (nl. door de week 09:00-15:00 en in't weekend 07:00-15:00).

Greetz,
-Jipo-

woensdag, oktober 25, 2006

De lessen

Hiervoor heb ik reeds mijn lessenrooster gepost, nu volgt een woordje uitleg over de lessen zelf. Ik wou deze uitleg eigenlijk vorige week al posten (zodat ik kon zeggen "na 1 week lessen is dit wat ik ervan vind"), maar daar is nie van gekomen (luiheid onderandere :-p). Eigenlijk is het wel goed dat het er toen nie van gekomen is, want mijn mening is nu na bijna een extra toch aardig veranderd.

In wat volgt geef ik kort een beschrijving van wat de verschillende lessen inhouden en van welk huiswerk we er voor moeten maken.

  • Japanners en de Japanse maatschappij

    Inhoud: Deze les begint zoals deze van Prof. Vanoverbeke in Leuven met een overzicht van wat er de voorbije week in de actualiteit is gebeurd. Hierna volgt een gewone les over een bepaald onderwerp dat uit het handboek komt. De eerste paar weken zijn wel wat anders, hierin wordt een bezoek aan een Japans bedrijf (Seiko-Epson) voorbereid en gaan we er naartoe ook.

    Werk: Voor deze les zouden we elke week moeten volgen wat er in het nieuws komt. Het beste zou volgens de prof zijn om het tv-nieuws te kijken. Verder komt daar het voorbereidend werk voor het onderwerp van de week die komt bij.

    Niveau: Aanzienlijk hoog niveau deze les, oa. omda der door de onderwerpen een hele hoop woordenschat gebruikt wordt die ik nog nie ken. Maar ook al is't moeilijk vind ik't een heel interessant vak.

  • Grammatica

    Inhoud: Als de lessen blijven zoals ze nu gaan bestaat deze les voor een groot deel uit een leesoefening, waar diep op ingegaan wordt (de tekst wordt gelezen en er wordt over gepraat), en een kleiner deel grammatica oefeningen.

    Werk: Voor deze les moeten we de leesteksten die behandeld worden op voorhand voorbereiden (dus op z'n minst de woordenlijst bekijken en de tekst een keer gelezen hebben). Verder is er elke les een test van de woordenschat die de vorige les gezien is (hierbij moeten ook de kanji van die woorden geleerd worden). Ook moeten we een aantal grammatica oefeningen maken tegen elke les. In het handboek staat de grammatica uitgelegd gevolgd door wat oefeningen. We moeten deze uitleg lezen en dan de oefeningen maken. Als in de les blijkt dat sommige dingen niet duidelijk zijn, worden deze verder
    uitgelegd, maar indien iedereen een bepaald grammatica onderwerp begrijpt/kent, dan wordt hier in de les geen tijd aan besteed. Bij deze werkwijze moet de student wel meer zelf doen, maar ik vind hierbij de tijd in de les wel beter besteed. Hoewel dit niet verplicht is, worden we aangeraden om na elke tekst er een samenvatting van te maken en een eigen mening over te schrijven. Op het eind van dit semester moeten we namelijk een rapport schrijven over deze teksten en zullen deze schrijfsels helpfull zijn.

    Niveau: De naam van het vak zou miss beter leesoefening ipv grammatica zijn volgens mij, maar ivm het niveau, dit is ook vrij hoog. Bij dit vak komt het ook door de aanzienlijke hoeveelheid nieuwe woorden en ook kanji die in de teksten voorkomen. Een deel van de grammatica zijn dingen die ik nog nooit gezien heb en zelfs niet in mijn twee grammatica-woordenboeken staan. Daarom vind ik het ook een heel interessante les.

  • Traditionele Japanse cultuur

    Inhoud: In deze les worden verschillende traditioneel Japanse activiteiten zoals de thee-ceremonie, kalligrafie, ikebana, ... evenals verschillende japanse gevechtssporten besproken.

    Werk: (Omdat we nog maar een les gehad hebben weet ik niet of dit elke keer het geval gaat zijn, maar) Na de les moeten we een rapport schrijven over wat we gezien hebben (namelijk "waarover ging het", "wat is je mening erover", ...).

  • Conversatie

    Inhoud: Tijdens deze les wordt rond een bepaald onderwerp (vb. telefoneren: een boodschap achterlaten, een boodschap noteren, ...) een hele hoop constructies geleerd en veel geoefend op deze constructies.

    Werk: Voor de moment heb ik voor deze les nog geen werk gehad. Ik weet nie hoe hierna gaat zijn.

    Niveau: Deze lessen zijn goed te volgen. Tot nu toe zijn de geziene constructies dingen die in Leuven ook al vrij veel geoefend worden. Doordat we er lang mee bezig zijn is het echter een heel goede oefening.

  • Activiteit

    Inhoud: Tijdens deze lessen worden vier activiteiten gedaan: een stadswandeling, de thee-ceremonie, een huisbezoek (waar kimono's gedragen kunnen worden), en een gesprek met japanners (soort discussie mogelijk). Elk van deze activiteiten gaat vooraf door een voorbereidende les en wordt gevolgd door een evaluatie les waar de activiteit besproken wordt.

    Werk: Voor elke activiteit moet er voorbereidend werk geleverd worden. En na de activiteit moet er en rapport over geschreven worden.

  • Kanji

    Inhoud: Elke les worden er 20 nieuwe kanji in detail behandeld. Ik dacht dat er ook nog iets anders gedaan wordt in deze les, maar ik kan mij niet meer herinneren wat.

    Werk: Voor elke les moeten (denk ik) de kanji van de vorige les geleerd worden, en de kanji van de les de komt voorbereiden lijkt mij wel nuttig.

    Niveau: Doordat de eerste les (door een gebrek aan handboeken) een beetje anders was dan hoe het normaal zou zijn, kreeg ik toch de indruk dat deze lessen een aardig niveau zouden hebben. Vooral omdat er elke week 20 nieuwe kanji gezien worden en we er zo diep op ingaan.

  • "Practical use" oefeningen

    Inhoud: In deze lessen worden verschillende dingen gedaan. Een paar voorbeelden maken het misschien wat duidelijker. We hebben de eerste les hebben we uitleg gekregen over het gebruik van leestekens, over de verschillende soorten in schrijftaal, over hoe je jezelf interessanter kan voorstellen aan mensen die je leert kennen, ... Ook hebben we een aantal kanyou hyougen (practical use uitspraken) geleerd.

    Werk: Voor de eerste en tweede les is er niet iets dat we moe(s)ten doen. Ik weet nie hoe da nog ga veranderen.

    Niveau: De eerste les had een vrij laag niveau, het leek wel een lagere school, want we waren woordspellekes ant doen, en wedstrijdjes waarbij een zakje chips kon gewonnen worden, ... Ik hoop da't niveau van deze les nog wa stijgt.

  • Schrijfoefening

    Inhoud: In deze les worden er onder andere schrijfoefeningen gedaan, maar daarbuiten ook een aantal grammatica-, en meer specifiek partiekel-, oefeningen gemaakt. Hiernaast wordt er ook wat gepraat over onderwerpen waar de les over gaat.

    Werk: Als voorbereiding moeten we ofcourse sakubun (opstel) schrijven, en ook de partiekeloefeningen voorbereiden.

  • Japanse uitdrukkingen

    Inhoud: In deze les worden een aantal uitdrukkingen/uitspraken (vb. -teitadakemasenka, -tekurenai, ...) behandeld en wordt er diep ingegaan op de verschillende mogelijkheden die gebruikt kunnen worden in verschillende situaties (vb. als je tegen een vriend praat, of als je tegen een leerkracht praat).

    Werk: Voor de moment is er nog geen voorbereidend werk nodig geweest voor deze les. Of dit gaat veranderen weet ik niet.

    Niveau: Het niveau is eerder wat aan de lage kant vind ik, want we zien niet zoveel tijdens een les en aan deze uitdrukkingen is er in Leuven reeds aanzienlijk wat tijd besteed. Doordat er echter tijdens een les slechts een aantal uitdrukkingen gezien worden, worden deze veel herhaald en is het een goede oefening om ze helpen te onthouden.

Over het algemeen hebben de lessen dus wel een goed niveau. En aan huiswerk ontbreekt het zeker ook niet :-) Maar veel huiswerk wil zegge veel me Japans bezig zijn, dus tis nog zo slecht nie :-)

Greetz,
-Jipo-

dinsdag, oktober 24, 2006

古代砲術演武

Vorige zondag (22 oktober) was er bij het kasteel van Matsumoto. Het was de 50ste keer dat dit festival gehouden werd. Op dit festival werden voor het 18de jaar 古代砲術演武 (kodai houjutsu enbu) uitgevoerd. Een mooie vertaling hiervan heb ik niet, maar door de woorden afzonderlijk te vertalen krijg ik: military gunnery excercises from ancient times. tIs nie eens in't nederlands, sorry, maar ik wist nie hoe ge gunnery in't nederlands zegt, dusja :-p

Wa der concreet gebeurde was hetvolgende. Der ware drie groepen mensen die gekleed waren in samurai-achtige kleren van tijdens de (ik dacht) Edo-periode (drie verschillende stijlen kleren dus). Deze voerden ombeurt schietoefeningen (om het toch een naam te geven) uit. Hierbij gingen ze in verschillende formaties staan (vb. op een rij rechtstaand; op een rij waarbij de eerste persoon staat, de tweede gehurkt zit, de derde staat, ...; enz.) en vuurden ze hun wapens af (soms allen samen, soms ieder om beurt). Leuk aan hierbij was dat de wapens elke keer opnieuw herladen moesten worden (nl. aanstampen (waarom weet ik nie just), buskruit derin, lont klaarhangen, ...).

Buiten de schietoefeningen was er ook een groep mensen die op een hele hoop trommels (waarschijnlijk hebben deze een speciale naam, maar die ken ik niet) speelden. Echt cool om te zien en te horen vond ik.

Om af te sluiten enkele foto's van het gebeuren.





Da op de foto hierboven was een aanzienlijk groot geweer. tWoog rond de 25kg ofzo en als da afgevuurd werd gaf't echt wel een harde knal. De persoon die da afvuurde werd telkens (jaja, ze hebbe da meerdere malen afgevuurd :-)) toch wel'n stuk achteruit.

zaterdag, oktober 21, 2006

These boots weren't made for jogging

Vandaag was het de eerste en ook laatste keer da'k gan joggen ben met bottinen.
Ik wou deze morgend is sportief doen en gaan joggen. Toen'k mn schoene wou aandoen zagk mn bottine staan en dacht "legermanne doen da ook, dus waarom nie". Tijdens't jogge voelde'k na'n tijd echter wa pijn an mn enkel. Ma'k dacht "das nie zo erg, daar worde hed van". Nu just echter voele'k mn jeansbroek tege mn enkel schure en da dee zeer. Ik der hene kijke en der is gwn 'n laag vel van mn enkel afgeschuurt (een schaafwonde dus eigenlijk)! Toch nie zo gezond ask dacht, zo me bottine joggen. "Best ff ontsmette" dacht ik, zoals ik van moeder geleerd heb :-) En PIKKE da da deed!! Amai mn voete! Hoe zo iet stom als een schaafwonde soms zo'n pijn kan doen.
Magoe, ene keer en hierna gene keer niemeer :-)

And then there was internet

Opgestaan, gaan joggen (jaja, ik hou mij in conditie hier, hoor :-D allez, twas de eerste keer da'k da gedaan heb hier, makom :-p), mijn vuil klere in't wasmachien gestoken, mij een goe ontbijt ant klaarmaken (spek mè eiere, hmmm ^_^), en dan belt der iemand aan. Ik doe open, is da ne kerel van takkyuubin (Express Home Delivery). Wist totaal nie wa da kon zijn. Ik da open doen en wa zat derin: een modem voor internet :-D tWas blijkbaar een zelf te installeren internet-aansluiting, maar da was geen probleem.
tGing allemaal zeer vlot. Alle kabels aansluiten, de pc herstarten, naar de login-pagina om in te loggen en tis gefixt. Dus vanaf nu kan ik rustig op mijn kot mijn blog updaten :-)

Greetz,
-Jipo-

vrijdag, oktober 20, 2006

Rare namen voor appartementsgebouwen

Omdat het best goed weer was gisteren heb ik eens een wandelingetje gemaakt door de rustige buurt dicht bij mijn kot (omda da gemakkelijker is ga'k vanaf nu mijn verblijf hier in Japan kot noemen). Da's de buurt waar mijn fietstocht vorige week begonnen is. Tijdens dit wandelen ben ik voorbij een aantal appartementsgebouwen gekomen en ... wa mij opviel is da deze allemaal vrij vreemde namen hebben. kVond't op zich al raar dat ze een naam hadden eignelijk (wordt da in Belgie eigenlijk ook gedaan? Want wie weet is da gewoon heel normaal, en heb ik er tot nu toe te weinig op gelet). Hieronder zijn enkele foto's met voorbeelden van namen.

woensdag, oktober 18, 2006

Soba-matsuri - groepsfoto (Asami)

Hieronder volgt nog een foto van op de soba-matsuri. Het is een foto getrokken met Asami's (mijn tutor) fototoestel. Omdat ze enkel mijn mail adres had, heeft ze mij gevraagd om deze foto naar de andere personen op de foto door te sturen. Ipv de foto naar iedereen door te mailen (ik heb zelf ook niet van iedereen een mail adres trouwens), leek het me ook een optie om de foto op mijn blog te zetten, zo kan iedereen ervan genieten :-)

Verkeersregels voor fietsers?

Vermits de verkeersregels voor auto's hier in Japan wat anders zijn dan in belgie (vb. hier rijd men links en niet rechts van de straat), veronderstelde ik dat dingen als de plaats waar fietsers rijden ook zouden verscillen. In de twee weken dat ik al met de fiets rondrijd, heb ik daarom geprobeerd de verkeersregels voor fietsers te achterhalen door het rijgedrag van japanners te observeren. Er zijn twee dingen die ik vooral heb proberen te achterhalen, nl. 1) waar rijd een fietser op de weg, links of rechts? en indien er een fietspad is, waar op het fietspad rijd je dan, links of rechts? 2) indien er een tegenligger (fietser) is, naar welke kant wijk je dan uit?
Na twee weken ben ik er echter niet wijzer op geworden, het rijgedrag van de japanners lijkt eerder willekeurig dan op regels gebaseerd te zijn. Met willekeurig bedoel ik eerder dan men lijkt te rijden waar men goesting in heeft.

Weet er iemand trouwens hoe het echt moet, nl. wat de verkeersregels hieromtrent zijn?

-Jipo-

Mijn lessenrooster

Mijn lessenrooster
Maandag heb ik mijn lessenrooster vastgelegd en hij ziet er zo uit:


















































MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag
09:00-
10:30

GrammaticaConversatieGrammatica"practical use" oefeningen
10:40-
12:10
Japanners en de Japanse maatschappijGrammaticaConversatieGrammatica"practical use" oefeningen
13:00-
14:30

Traditionele Japanse cultuurActiviteitKanjiSchrijfoefening
14:40-
16:10




Japanse uitdrukkingen

In't totaal heb'k 21uur les per week. Da is denk ik ongeveer hetzelfde (of iets meer) als in ik in België had.

Mijn lessen

De vakken die ik dit semester heb zijn allen vakken voor buitenlandse studenten, ik volg dus nog geen gewoon japanse lessen die japanse studenten ook volgen. Het grootste deel van mijn vakken maken deel uit van een cursus Japans (ik zit in de B-klas, oftewel het tweede niveau van de twee). Enkel de vakken Japanners en de Japanse maatschappij, Traditionele Japanse cultuur en Japanse uitdrukkingen zijn vakken die ik extra boven deze taalcursus gekozen heb. Het vak dat ik "activiteit" genoemd heb, daar worden soms dezelfde onderwerpen als bij Traditionele Japanse cultuur behandeld (zoals de thee-ceremonie), ook worden er in deze les soms uitstapjes gedaan(naar waar weet ik even niet meer).
Er was een vierde extra vak dat mij ook heel interessant leek, namelijk leesoefeningen. Maar bij de introductie werd ons gezegd dat we liefst zo'n 1000 kanji kenden om deze les te volgen. Da was ff schrikken, want zoveel ken ik er helemaal niet. Als ik een gok moet doen zou'k zegge da ik er zo'n 500 kan lezen (kunnen schrijven is een heel deel minder, daar heb'k geen gedacht van).
Als ik da vak volgend semester wil volgen, dan is der dus nog wa werk aan de winkel :-)

maandag, oktober 16, 2006

Mijn adres

Voor de mensen die niet enkel af en toe een kaartje van mij willen krijgen, maar mij zelf ook iets willen sturen, is het nodig dat mijn adres hier in Japan geweten is :-) Daarom zalk da hieronder is noteren se.

Kevin Rogiers
Shinshu University International House
3-6-7-116 Motomachi
Matsumoto, Nagano
390-0803 JAPAN


Voila :-)

-Jipo-

Japanners en verkeerslichten

Japanners en verkeerslichten gaan blijkbaar niet zo goed samen. Zo rijdt er als het licht oranje wordt/is bijna altijd wel minstens een auto door. Zelfs als het licht rood wordt is er vaak toch nog een auto die er toch snel door wil rijden. Mjah.
Thuis hoor ik mijn pa regelmatig klagen (nie slecht bedoeld, pa ;-)) over de ondermaatse rijstijl van chauffeurs in Belgie. Ik vraag mij af wat hij hier zou zeggen.

De eerste school-activiteiten (Deel 2)

12 oktober 2006 (donderdag) Vandaag was het de openingsceremonie en nog een mondelinge test.

Om 13:00 begon de ceremonie. In de voormiddag ben ik wat gaan winkelen (want had nog wat spullen nodig) en smiddags in de shokudo gaan eten. Hoewel het een openingsceremonie noemde ... het was niet wat ik mij bij een ceremonie voorstelde. De aanwezigen waren een 12-tal buitenlandse studenten en ongeveer evenveel leerkrachten/staff van het univ. De "ceremonie" hield het volgende in: de "baas" van ik denk het centrum voor buitenlandse studenten zei eerst een kort woordje om ons welkom te heten, vervolgens hebben wij studenten ons voorgesteld aan de proffen en hierna de proffen aan ons. En dat was het dan eigenlijk, niet wat ik een ceremonie zou noemen dus :-) Hierna hadden we 20 min pauze om vervolgens aan de mondelinge test te beginnen. Dit was ook anders als ik mij had voorgesteld. We moesten om beurt vertellen waarom we Japanologie studeerden, en soms enkele vragen hierover van de proffen beantwoorden. Aan de hand van dat zouden ze dan onze spreekvaardigheid inschatten (veronderstel ik). Toen we daar toch samen zaten hebben ze er ook direct een zeer korte lees-test aan toegevoegd ook. We moesten elk twee zinnen van een tekst lezen. Als we iets niet konden lezen moesten we het overslaan. Dit was miss nog een extra test om te zien hoe het zit met onze kennis van kanji.
Dit alles was vrij vroeg gedaan (denk zeker om 15:00), waarna we vrij waren de rest van de dag. Wat ik de rest van de dag nu gedaan heb, weet ik eignelijk niet meer, dusja, op naar devolgende dag :-)


13 oktober 2006 (vrijdag) Vandaag kregen we onze eerste lessen.

De eerste twee lessen waren niet de lessen die we normaal vrijdag voormiddag zullen krijgen, maar een introductieles (om het zo te noemen). We begonnen met een oefening om meer over elkaar te weten te komen. We moesten per twee met elkaar praten en elkaar vragen stellen over hobbies, sport, leeftijd, ... Dit gedaan hebbende moesten we de andere persoon aan de klas voorstellen. Was wel leuk. Ook was er nog een introductie waarin we wat algemene informatie kregen over japan en matsumoto. Als laatste hebben we ook wat algemene oefeningen japans gemaakt.
Het derde uur (vanaf 13:00) hebben we vanalles gedaan, gepraat m・de prof, wa leesoef gemaakt, ... kweet't eil nie zo heel goe niemeer -_-
Het vierde uur ben ik naar een keuze-les Japanse uitdrukkingen geweest, om te zien of da te doen was. tWas'n interessante les, en te doen om te volgen, dus kgan die blijve volgen dees semester.
Hierna was ik oorspronkelijk van plan ook de keuze-les "relatie tussen Japan en Korea" te volgen, maar ik was het wat moe en heb het dan maar gelaten :-p
Voor de rest heb ik die vrijdag niks speciaals meer gedaan denk ik.


14 oktober 2006 (zaterdag)
Vandaag nog wat gewinkeld, naar de bib gweest om er de pc's te gebruiken, wat in mijn japans boek over gakuryoku teika (weet der gn echt goei nederlands vertaling voor) gelezen, ...
Vandaag was er een vriendin van Wim uit Tokyo de een paar dagen naar Matsumoto kwam en daar zen we savonds iets mee gan drinken. wZen naar de Irish pub gweest, twas daar live jazz die avond (da vonk best wel te pruimen eigenlijk, lekker chillen :-)). tWas'n leuke avond.


15 oktober 2006 (zondag)
Vandaag heb ik een mijn lakens met de hand gewassen omdat ik schrik had dat ze zouden verven, en het was maar goed ook, zo bleek, want ze verfden ongelofelijk. Rond de middag ben ik naar het internationaal centrum geweest om de mensen thuis wat op de hoogte te houden.
In de namiddag ben ik er met de fiets op uit getrokken en heb ik een fietstochtje van anderhalf uur gemaakt door de rustige kleine wegjes van Matsumoto, richting de bergen. Het weer was er ideaal voor, lekker warm, en het was een zalig fietstochte. Schone huizen en tuinen, gezellige kleine wegjes, geluid van krekels, vogels en andere insecten van alle kanten (hoewel ik mn mp3speler bij had en er dus niet veel van gehoord heb, makom :-p), een schrijn hier en daar, ... kVond't echt leuk ^_^
Uit luiheid ben ik voor het avondeten in de MacDonalds gaan eten. En voor de rest is er deze avond nie zoveel speciaals meer gbeurd.


Wat volgt...
Morgen heb ik het mijn tutor af gesproken, om dat papieren voor de gas en de electriciteit te helpen invullen, want ik kan er niet zo goed aan uit. Verder zijn er deze week (in japan begint de week blijkbaar al szondags, da heeft doordak da nie wist al een keer tot een klein misverstandje geleid :-)) de ander vakken die ik voor de eerste keer ga krijgen. Hoe mijn lessenrooster er juist uitziet post ik hier later nog wel.


Tot zover deze update.
Gegroet mensen in het belgenland en tot de volgende :-)
-Jipo-

donderdag, oktober 12, 2006

Nog wat foto`s

Hieronder nog wat foto`s van de voorbije weken.


De eerste dag in Tokyo, bij de kaminarimon.

Ook de eerste dag, anmitsu aan het eten.


De tweede dag Tokio.


Idem.


Idem.


Idem, boven op onze hostel.


Tijdens een dagje winkelen, even rusten en
een ijsje eten (ijsJE? :-) )


Tijdens de soba-matsuri.


Idem.


De eerste school-activiteiten

Terwijl de belangrijke dingen waar ik mij vorige week mee bezig gehouden heb, te maken hadden met het in orde brengen van allerlei zaken om hier een jaartje in Japan te kunnen doorbrengen (bankrekening, gsm, registratie, ...); zijn deze week de school-activiteiten begonnen.

Maandag was het een feestdag, dus toen was er niks, dan dinsdag begon het. In de voormiddag moest ik op school zijn en werd er ons informatie gegeven over de verschillende taalcursussen die er waren. Verder waren er wat papieren om in te vullen in verband met onze verwachtingen van de taalcursus (om deze daarop af te stemmen), en ook een test om onze kennis japanse grammatica na te gaan (ook om daar de lessen op te kunnen afstemmen). Met deze activiteiten was de voormiddag gevuld.
Vandaag (woensdag) kregen we weer informatie, deze keer over de universiteit zelf, Matsumoto en Nagano. Na deze informatie volgde een korte rondleiding rond de campus. Na smiddags in de shokudo (het studentenrestaurant) gegeten te hebben volgde er een kanjitest, om onze kennis van Kanji te testen, zodat ze de gebruikte teksten in de lessen daar een beetje op kunnen afstemmen. In de shokudo heb ik rijst met beef-stew gegeten, die'k btw vree lekker vond :-) Hierna wou ik nog de niku-jyaga ("vlees en aardappelen", dus een gerecht bestaande uit patatten, vlees en ook groenten) proberen, maar omdat ik deze nie kon vinden is het bij de beef-stew gebleven.
Verder ben ik nog naar de pcklassen geweest (om mijn blog eens aardig te updaten), in een winkel van't univ mij een boterhammen-pakket gaan halen als avond eten, en heb ik de was nog eens gedaan. In tegenstelling tot de vorige keer, toen sommige dingen niet proper geraakt waren en sommige kledingsstukken nog een geurtje hadden, lijkt nu alles wel tegoei gewassen te zijn. Da boterhammen-pakket (knoem't zo bij gebrek an'n ander woord), bestaat uit drie boterhammen met vershillend beleg. Een met kaas en hesp, een ander met tomaat, ei en komkommer (voor zover ik weet) en een derde met een vis-slaatje (tonijnsla-achtig). kVind't lekkere boterhamme, die'k zeker nog meer ga eten :-) (Toen'k die gister gekocht had, vonk die m・kaas en hesp nie zo goe, door een te grote hoeveelheid hesp, maar vandaag was'm wel lekker :-))

Dan kort over morgen, dan is er een mondelinge test (nog steeds om ons niveau japans op te meten. Ook is een openingsceremonie om het begin van de lessen in te luiden. Vanaf overmorgen (vrijdag) beginnen de taallessen voor ons. De extra lessen die we kunnen volgen, over de Japanse maatschappij en mensen bv. die zijn echter al begonnen. De vakken die ook Japanse studenten kunnen volgen, die zijn ook al een paar weken bezig. Dus als ik daar een van wil meevolgen, dan heb ik wa catching up to do :-)


Greetz,
Jipo

woensdag, oktober 11, 2006

Naar de bergen (foto`s)






Tot nu toe in Japan (foto`s)


In Londen op de luchthaven.


De eerste dag in Japan, karaoke`en in Tokyo een
vriendin van Wim (en daar nog een vriendin van).


Idem.


Tweede dag Tokyo, hier moest ik gwn een foto van :-)


03 oktober, de nomikai op David`s appartement.


05 oktober, iets gaan drinken in`t centrum


07 oktober, pancakes bij Dennie`s
LEKKEEER!


08 oktober, sobamatsuri bij het kasteel van Matsumoto

Mijn kamer (foto`s)















dinsdag, oktober 10, 2006

Is Japan duur?

Voor ik vertrok hebben een heel deel mensen mij de vraag gesteld of het leven in Japan duur is. In dit blogbericht zou ik het daarover willen hebben.
Een antwoord op de vraag dat ik zou geven is: Of Japan duur is of niet hangt af van wat je wilt kopen. Sommige dingen zijn hier namelijk vrij goedkoop en andere vrij duur. Om dit duidelijk te maken zal ik een aantal voorbeelden geven van producten.

GOEDKOPER
  • sigaretten: Sigaretten zijn hier een pak goedkoper als in Belgie de leeste merken die ik hier al gezien heb kosten €2 of iets meer voor een pak.
  • benzine: Een paar dagen geleden viel mijn oog op de prijzen van benzine. Deze waren ook een deel lager als deze in Belgie De prijzen voor diesel, gewone benzine en super waren respectievelijk: (ongeveer) 115Yen, 145Yen en 155Yen; wat neer komt op 77cent, 97cent en 103cent.
  • internet: Het internet dat ik op mijn kot ga krijgen kost mij per maand €24,50 en €28 voor de installatie. Voor deze prijs kan je in Belgie ook wel een internetaansluiting, maar dan is het een beperktere aansluiting. De aansluiting die ik ga krijgen heeft een maximumsnelheid van 54Mb/s (als het uploaden gaat tegen eenzelfde snelheid als op het univ, dan zal dat ook tegen 80a 100kB/s zijn ipv de 10kB/s die ik in Belgie gewoon ben. Verder zijn er geen downloadlimieten op deze aansluiting (wat mij altijd al great geleken heeft :-D)
  • drankautomaten Drank uit drankautomaten kost over het algemeen hetzelfde als in Belgie buiten de cola die ik in sommige automaten ben tegengekomen. In deze automaten zat een blikje cola van 500ml voor slechts 110Yen (ong 73cent). Dit is zowiezo al goedkoopt en dan kreeg je er nog ens 150ml gratis boven op. Goede koop, dat is het wel, maar 650ml is eigenlijk vrij veel (wat te veel eigenlijk), maarja :-)


DUURDER
  • fruit: Zoals ik op andere mensen hun blogs ook al heb kunnen lezen (maar eerst niet geloofde), is fruit hier ongelofelijk duur. Appels bijvoorbeeld kosten meestal ongeveer 1€/stuk (soms zelfs nog duurder zoals €1,25). Wat je krijgt zijn dan wel heel grote appels, maar toch, het blijft heel duur vind ik. Kiwi's, die een heel deel kleiner zijn dan appels, kosten hier ook €1/stuk. De juist prijs van ander fruit weet ik niet meer, maar kherinner mij dat ik het ook duur vond. Het enige fruit van een gewone prijs dat ik al ben tegengekomen zijn bananen.
  • groenten: Naast fruit vond ik dat groenten (oa. tomaten en paprika's) hier ook aanzienlijk duur waren. Van groenten weet ik echter el geen prijzen meer.
  • brood: Een brood kopen zoals in Belgie (namelijk een heel brood) word't hier niet zoveel gedaan voor zover ik al gezien heb. Wat ze hier wel verkopen zijn zakjes met 4 a 6 appart verpakte sneden brood. De sneden zijn hier ook 2 a 3 keer zo dik als in Belgie. Over de kwaliteit van het brood: het is super zacht en ook heel lekker. Qua prijs is het wel duurder dan in Belgie naar mijn mening. Naast die zakjes met sneden brood hebben ze hier ook vanalle speciale broden. Zo heb ik al gevonden een brood gemaakt van croussant-deeg en een met noten in (weet niemeer welke) en een glazuurlaag erbovenop, beiden heerlijk :-D
  • iets gaan drinken: Als je ergens iets gaat drinken, is het (voor zover ik al gemerkt heb) duurder dan in Belgie. Juiste prijzen weet ik voor de moment nietmeer, maar het was toch genoeg vond ik.


Voorlopig gaat het bij deze voorbeelden blijven. Maar nu heb je alleszins toch al een idee van wat sommige zaken hier kosten.

Naar de bergen

Bij m'n aankomst in Matsumoto zag ik dat de bergen tot heel dicht bij mn verblijf kwamen. Het was direct besloten dat ik er naartoe zo gaan (en zo snel mogelijk). Vandaag was het dan zover. Op de fiets en ik vertrok in de richting waar de bergen het dichtstbij leken. Nog geen 50 meter vertrokken had ik mijn fototoestel al nodig. De straat waar ik uitkwam was namelijk een rustige straat met heel schone huisjes. In de richting van de bergen werd het eigenlijk alsmaar rustiger en ook schoner. Na de huizen volgden velden en daarna de berg. Zo tussen de velden fietsend met de zon op je lichaam, en het geluid van insecten langs overal, gaf een heel rustgevend gevoel. Ik had spijt dat ik geen boek had meegenomen, zodat ik er kon gaan zitten en al lezend genieten van de omgeving. Het was vandaag ook heel goed weer. Een warme zon, bijna geen wolkje in de lucht (en degeen die er hingen droegen enkel bij tot de schoonheid van het uitzicht.
Na wat gefietst te hebben kwam ik aan een padje dat de berg in ging. Op heel dit pad kwamen we vele boeddhistische belden en gebouwtjes tegen. Echt mooi om te zien. uiteindelijk, in het midden van de berg, stopte het pad bij een redelijk versleten gebouwtje (ernaast lagen ook restanten van een ander gebouw). Na terug naar beneden gewandeld te zijn, merkte ik een gebouw op dat een onsen leek te zijn. Een heel schoon gebouw was het trouwens.
Op naar het volgende bergpadje was het nu, want de dag was nog lang niet om. Na wat fietsen en onderweg interessante gebouwen te zijn tegengekomen was er een tweede wegje. Dit wegje heb ik door moeheid aan de benen wel maar een klein stukje gevolgd.
Buiten de schone gebouwen die ik tijdens heel deze tocht tegengekomen ben, was het ook de natuur/planten die mijn oog gevat hebben. I like de Japanse flora dus wel. En qua fauna, libellen zijn er hier in overvloed, ze komen zelfs op je hand zitten als je deze uitsteekt :-)

De voorbije week in Matsumoto

Sinds mijn laatste verslagje is er al een week voorbijgegaan. Hieronder is een kort overzicht van wat ik deze dagen almaal gedaan heb.

30/09
  • sMorgens vertrokken we uit onze hostel richting Shinjuku om daar onze bus naar Matsumoto te nemen. Om in Shinjuku te geraken moesten we de metro nemen en een keer overstappen. Met al onze bagage was da geen lachertje, maar we zijn er geraakt :-) In de bus heb ik wat muziek opgezet en mijn hoof neergelegd. Het verliep heel vlot.
  • Aangekomen in matsumoto was het even verschieten toen we direct verwelkomd werden door onze tutors. Deze zouden ons naar ons verblijf begeleiden. Dit gebeurde per taxi. Btw: mijn eerste conversatie in het japans met mijn tutor liep al direct mis. Ze vroeg hoelang ik al in japan was en ik antwoorde nijikan, oftewel "twee uur". Gewoon de counter van dagen vergeten, erg -_- Omda da antwoord nergens op sloeg is ze dan maar overgeschakeld naar het engels, in de hoop da'k da wel zou begrijpe. Goeie eerste indruk, njah :-p
  • Aangekomen aan het International House, hebben we snel onze bagage binnengezet en zijn we terug vertrokken naar het univ. Daar zouden we de sensei die ons tot dan toe verdergeholpen had via mail ontmoeten. We zijn naar haar kantoor gegaan en hebben daar wat gebabbeld over gewone dingen, alsook over het gaan winkelen. We zouden die avond namelijk samen met de auto gaan winkelen om vanalle hoognodige (vb. een futon, lakens, een kussen, zeep, ...) en grote (een tv en een microgolf) spullen te komen.
  • Het winkelen: We zijn een aantal grootwarenhuizen afgegaan om dit alles te kopen. In deze winkels werden we door onze tutors geholpen om te vinden wat we zochten. Zo kregen we tips over welke spullen goed en welke slecht waren. We werden echt heel goed geholpen, wat ook wel nodig was, want alleen al die spullen kopen zou volgens mij niet zo goed gelukt zijn :-)
  • Na alle spullen gekocht te hebben en terug bij het International House aangekomen te zijn, hebben we nog even met onze tutors gepraat om iets af te spreken voor de volgende week om alle papieren enzo in orde te brengen. Hierna ben ik naar mijn kamer gegaan om alles wat uit te pakken en in orde te brengen


01/10
  • Vandaag was er niks afgesproken met mijn tutor en was ik vrij. Ik heb deze dag gevuld met mijn kamer verder op te rommelen en nog wat te gaan winkelen.


02-04/10
  • Deze twee dagen is er heel wat rondgelopen geweest voor zaken in orde te brengen. Deze zaken waren:
    • mijn studentenkaart aanvragen
    • mijn alien registration card (ofzo) aanvragen aan het gemeentehuis
    • tegelijk ook een of andere verzekering afsluiten
    • een bankrekening openen
    • een gsm kopen en een abonnement starten
    • een aantal papieren voor mijn kamer invullen (vb. voor de betaling van de huur een een statement ondertekenen dat ik de regels gelezen en begrepen heb).
    Bij al dit in orde gebreng werd ik zeer geholpen door mijn tutor.
  • Verder heb ik nog redelijk wat gewinkeld. Oa voor nog spullen die ik op mijn kamer nodig had (zoals een pan en nog wat handdoeken), maar zeker ook voor leesmateriaal. Ik heb een tweedehands boekenwinkel gevonden (allez, tis eigenlijk niet ik die hem gevonden heeft, ik ben er gewoon naartoegegaan, makom) en heb mij daar goed geamuzeerd bij het kiezen van manga. Ik had al direct een aardige collectie in de kast in mijn kamer staan :-)
  • Nomikai en karaoke [03-10]
    Dinsdag avond kreeg ik een bericht dat er bij David op het appartement een nomikai was (een bijeenkomst van mensen waar er alcohol is :-)). Ik daarnaartoe. Er waren al wat mensen (4), belgen en japanners both. En naarmate de avond volgde zijn er nog meer mensen bijgekomen. Het was een heel leuke bedoening, met veel gelach. Een leuk feit is dat Wim's tutor, Asami, er ook bij was en deze echt niet tegen alcohol kon. Toen ze binnenkwam was ze gewoon, maar na twee slokken van haar coctail was ze echt al helemaal anders. Nog nooit gezien zo iets :-D
    Na een tijd zijn we vertrokken bij het appartement en naar een karaoke-zaak gegaan. Daar was het ook super. In die karaokezaken hebben ze altijd lekkere coctails! :-D Deze keer opnieuw (net als in Tokyo) viel het op dat de japanners weer heel goed konden zingen en wij belgen ... njah, niet :-p Maar da houdt ons nie tegen om toch te zingen en a good time te hebben :-)
  • Naar het centrum [04-10]
    Woensdag ben ik met Wim en ManYee naar het centrum geweest. Daar hebben we wat rondgewandeld, een gamecenter en wat winkels aangedaan, op een aantal plaatsen met mijn mastercard geld proberen af te halen, een MosBurger gegeten, ...


05/10
  • Deze avond zijn wij belgen met z'n allen naar't centrum gegaan om iets te gaan drinken. Later op de avond is Joris' tutor er ook nog bijgekomen. We zijn naar
    twee plaatsen geweest. Op de eerste plaats hebben we bier gedronken en kleine japanse snackjes (otsumami?). De tweede plaatse zag er wat fancier en klassieker uit (wat ook aan de prijzen te merken was :-p). Je zat er op een zitmatje op een houten vloer. Deze vloer was wat verhoogd en je moest er je schoenen uit doen. Voor naar de wc te gaan stonden er slippers klaar. Er was gedimd licht. De service vond'k der echt wel goed. tWas er rustig (ons niet meegerekend alleszins toch :-p) en kvond't er erg gezellig. Hoewel het daar duur was, zou'k der nog wel eens naartoe willen :-)


06/10
  • ... zenzen omoidasenai (-_-°)


07/10
  • opgestaan en ontbeten, een lekker croissant-brood ^_^
  • Aan een lagere school in de buurt van het univ was er een basaa, een verkoop van vanalle spullen (soort rommelmarkt eignelijk). Daar ben ik met ManYee naartoe geweest en heb mij er wat handdoeken gekocht (want degeen van de 100Yen shop werken niet zo goed).

  • Na even terug op mn kot gezeten te hebben, zijn we een dagje gaan shoppen. We hebben een tweede hands game-shop aangedaan, evenals twee tweedehands boeken/manga/cd/games winkels. Deze keer waren het geen manga die ik gekocht heb, maar wat japanse boeken. oa. een paar die het onderwerp van gakuryoku teika, de daling van geletterdheid (een betere vertaling moet ik nog zoeken) van studenten in Japan. Dat is het onderwerp waar ik volgend jaar mijn bachelorpaper over zou willen schrijven (allez, tot nu toe alleszins toch nog :-)).
  • Na de tweedehands winkels zijn we naar Dennie's geweest, een eetgelegenheid. En daar heb ik pancakes with honey en icecream. Het waren drie pannekoeken bovenop elkaar met daar honing dertss en een bolleke ijs plus slagroom derbovenop. Da was gewoon heerlijk :-D

  • Vervolgens zen we nog wa verder gan shoppen in het shoppingcenter. Daar heb'k mij nog wa spulle uit de 100Yen shop gekocht :-p
  • Savonds ben ik mij een setto (burger menu) gaan eten in de Mos burger en de rest van de avond heb ik mij op mijn kamer bezig gehouden (een film gezien en wat mails geschreven).


08/10
  • soba-matsuri
    Vandaag was het rond het kasteel van Matsumoto soba-matsuri. Samen met een hoop andere buitenlandse studenten en wat tutors (een leuk groepje :-)) zijn we er naartoe gegaan. Er waren een hele hoop kraamjes waar allerlei eten en andere dingen verkocht werd. Na aankomst hebben we allen soba gegeten en daarna zijn we wat door de kraampjes gaan wandelen. In tegenstelling tot het grootste deel van de rest van de week was het vandaag heel goed weer. Lekker op het gras zitten met de zon op je hoofd ... great. Na de kraampjes bekeken te hebben gingen we de tuin van het kasteel binnen. Vandaag kon je er (in tegenstelling tot anders) gratis binnen. Om het kasteel zelf (van binnen) te bezoeken moest je echter nogaltijd geld dokken. De tuin alleen was voor ons goed genoeg :-) Een schone tuin was het, met een schoon uitzicht op het kasteel ... als mijn invitation card klaar is ga ik zeker nog eens terug :-)
  • iets drinken met Hans van in mn klas
    Net toen we wouden vertrekken wam ik Hans tegen. Ik wist dat hij wou komen, maar door een gebrek aan internet (en vergeetachtigheid van mij :-p) wist ik niet of hij nu zou komen of niet. Wel dus :-) Voor die keer dat hij in Matsumoto was, ben ik de rest van de avond met hem en zijn vriendin (die ook van de partij was) naar een gamecenter geweest, iets gaan drinken, wat gaan wandelen en tijdens dit alles gepraat over Matsumoto, Tokyo, en het hele "een jaar in japan zijn"-gebeuren :-) Als laatste zijn we samen nog eens naar het kasteel van Matsumoto geweest. Maare (hoop da ge da zo schrijft), Hans' vriendin, wist dat het savonds verlicht was en wou da wel eens zien. Buiten dat het verlicht was, waren er ook muziekanten die klassiek Japanse muziek aan het spelen waren. Ik vond het aangenaam om naar te luisteren en met het verlichtte kasteen en tuin had het wel iets rustgevends (vond ik).

dinsdag, oktober 03, 2006

De tweede dag in Tokyo

De tweede dag in tokyo hadden we met Kenta (een japanse vriend van Man Yee) afgesproken in Shinjuku. Hij zou ons meenemen naar een paar leuke plaatsjes. Devolgende dingen hebben we die dag gedaan:

  • Op het het 45e verdiep van een en op het 53e verdiep van een andere wolkenkrabber van een uitzicht over Shinjuku genoten. Snel dat de liften daar gingen trouwens, je was zo op het 53e verdiep.
  • Een beetje (veel) rondgewandeld doorheen de stad
  • Op een rustig plekje (met veel vogels) iets gedronken en gebabbeld.
  • In een game-center en paar spellekes gespeeld, oa. een waarbij ge met twee stokken een ritme op een trom moet kloppen (ben de naam van het spel vergeten, maar twas zeer leuk.
  • Tussen de vele winkels gewandeld, die met veel neonreclame verlicht waren en bevolkt waren met verkopers die op straat de hele tijd de koopjes aan het roepen waren.
  • In een restaurant wat Japans eten gegeten (zie Man Yee's blog voor meer details over wat voor eten) en wat gedronken. We hebben er Japans bier geproefd, een coctail, en ook nihonshu (japanse sake). Kenta was enorm verbaasd over hoe goed wij tegen de alcohol leken te kunnen en ook dat we vonden dat de nihonshu nog meeviel qua sterkte. Het was warme nihonshu en deze rook heel goed en smaakte zeer lekker.
  • Karaoke gezongen.