maandag, januari 29, 2007

Ijssculpturen bij het kasteel van Matsumoto

Het weekend van 27-28 januari zouden er bij het kasteel van Matsumoto ijssculpturen te zien zijn. Dit werd ons de eerste week na de kerstvakantie meegedeeld. Vermits ik nog nooit ijssculpturen in het echt gezien had, wou ik er zeker naartoe. Een leerkracht melde ons ook dat die sculpturen vrijdag (de 26ste) savonds zouden gemaakt worden en da ook wel interessant kon zijn om eens gezien te hebben.

Vrijdag savonds was er een nieuwjaarsfeestje in het Buena Vista hotel waar ik naartoe ging (zie een andere post). Na dit feestje ben ik met wat mensen naar de ijssculpturen in wording gaan kijken. Daar aangekomen waren er twee aan de ingang die al vrij klaar waren, maar voor de rest was er niet zo veel te zien. Het was hoe dan ook wel cool om die mensen met kettingzagen te keer te zien gaan op grote ijsklompen. Zonder aarzelen sneden ze er maar op los. Als ik da was, zou ik kei veel schrik hebben om perongeluk het beeld in twee te zagen door een verkeerde beweging te maken, maar da was bij hun precies nie het geval. Maja, ze hemme da dan ook wel meer gedaan :-)

De zaterdag dan, zou ik mè William van de kaikan samen naar't kasteel rijden. Om 11:20 kwamen we aan bij het kasteel. Op da uur hadden we er met Manyee en Diana afgesproken, maar die waren er nog niet. Omdat er iets fanfare-achtig aan het gebeuren was, hebben we niet meer gewacht en zijn we gan kijken wat het was. Er was een kinder-fanfare groep aan het optreden. Ze leken allemaal de leeftijd van lagere school kinderen te hebben. En ze deden het verdomd goed. Tussen de liedjes (en erna ook) is er wa uitleg gegeven geweest over die groep, ma da heb'k nie tegoei verstaan. Men leek te zegge da ze best goe waren en aan vanalle grote wedstrijden hebben meegedaan (opeens zit ik met het gedacht dat ze ook aan een wereldkampionschap ofzo hebben meegedaan).

Na die fanfare gezien te hebben, hebben we Manyee en Diana gevonden en zijn we de ijssculpturen gaan bekijken. Het was eerder een teleurstelling eigenlijk, want het waren er maar weinig (8 in't totaal denk ik). En daarboven waren ze ook al wa afgetakeld. Het was namelijk aardig warm (voor ijssculpturen alleszins) en ze waren redelijk aan het smelten. Het schone doorzichtige ijs da er de dag ervoor was, was veranderd in ijs vol met barsten.

Omdat we er toch waren zijn we nog eens door de tuin van het kasteel gewandeld. En bij de ... sloot (?) rond het kasteel waren we onder de indruk van de grote vissen (karpers? dunno) die erin zwommen.

Qua eten waren er een paar kraamkes die da verkochten. Ik ben voor de kebab gegaan. Hoewel het qua smaak best lekker was, thad mij gesmaakt, was het voor een belgische kebab gewoon zijnde persoon wel een beke'n teleurstelling qua volume en inhoud. Zo werd het ipv het kebab brood van in belgie gepresenteerd in een half pita-broodje (klein maw), en qua groenten moest ge content zijn met enkel witte cool (denk ik, twas alleszins ma een soort groente). Magoe, chance da het mij best gesmaakt heeft (zoals ik al zei), da compenseerde alles vrij goe :-)

Als laatste waren er ook een aantal verklede mensen daar. Ene als een power ranger / ultraman / of iets in die trend achtige persoon met als initialen VF. Joost mag't wete waarvoor da staat. Als ge zelf begint te gokken komde uit bij dingen als "Very Foolish"-man, ma da zal't wel nie zijn. En de andere was de mascotte van Matsumoto heb ik ernomen. Iem heeft mij de naam ervan gezegd, ma die zen'k ondertss al trug vergeten.

[Dan hier de foto's.]
De fanfare:

Wat versiering bij de poort van het kasteel:
De verkleede mensen:

De ijssculpturen (en andere ijs dingen):

Enkele ijssculpturen aan het station, als voorproefje:
Omdat ze hier niet in de zon stonden, zijn ze nog schoon doorzichtig, heel anders dan deze bij het kasteel.


1 opmerking:

Joke zei

Leuk :-) Daar is ook zo'n leuke glijbaan!