maandag, december 11, 2006

Naar de tandarts

Een paar weken geleden merkte ik een zwart tikje op mijn voorste tand. Bij nadere inspectie bleek het niet gewoon een aan slecht tandenpoetsen te wijten stipje/puntje te zijn, maar een gaatje in wording. Toen dacht ik dat het al een gaatje was, omdat het zwart zag en het met poetsen er niet afging. Maar na er daarstraks wat in gepeuterd te hebben is het zwart eraf gekomen, het bleek gewoon vuil te zijn. Maar hoe dan ook was er zich toch een gat aan het ontwikkelen in die tand. Ik besloot daarom veilig te spelen en beter nu al naar een tandarts gaan in plaats van te wachten tot het pijn doet (wat het nog niet deed trouwens).

Ik ben eerst bij Asami (mijn tutor) gaan informeren naar hoe ik het best aan zou pakken, maar aan haar had ik niet echt veel. Ze wist mij enkel een positief antwoord te geven op mijn vraag of ik in het ziekenhuis van de universiteit een tandards kon vinden. In het Internationaal Center op school (08 dec) waren ze veel hulpzamer. Ik melde hen mijn probleem en er ging direct iemand mee met mij naar de plaats op het univ waar je met zo'n problemen moet zijn. Op die plaats zelf waren ze ook heel hulpzaam. Ze hebben mij uitgelegd dat ik beter naar een zelfstandige (en dus niet een van de universiteit) tandarts kon gaan, omdat dit goedkoper zou zijn. Ze hebben zelfs voor mij een afspraak (voor 11 dec) gemaakt (iets waar ik eigenlijk tegen opzag, zo telefoneren).

Mijn afspraak was voor 16:00. Ik was voor de zekerheid op tijd naar daar gegaan. Eerst was er een papier dat ingevuld moest worden, met wat vragen als of ik gevoelige tanden heb, of ik medicatie neem, enzo. Om ets na 16:00 mocht ik naar binnen. Er waren twee tandarts-stoelen. De tandarts was met iemand anders bezig aan een ervan, ik ging in de andere zitten. Toen, zei de vrouw die zojuist aan het onthaal zat dat we eraan zouden beginnen. Ze heeft al mijn tanden nagekeken. Wat ik raar vond is dat ze bij het nakijken van elke tand een pen vastpiek en wat naarkribbelde. Dit had ik in België nog nooit meegemaakt (dat ik mij herinner). Uiteindeljk bleek ze een papier met een tekening van een gebid aan het in vullen te zijn, om aan te duiden waar er wat met welke tand scheelde.

Nadat dit gedaan was is ze even iets met de tandarts gaan bespreken en kwam ze me melden dat ik mogelijk een slechte tand had (een andere dan degeen waarvoor ik naar daar ging), en dat ze om het duidelijk te zien een röntgen foto zouden moeten trekken. Ik heb toegezegd, albeit met wat schrik voor wat het zou kosten. Na de trekking der röntgen foto's moest ik even wachten.

Vervolgens was het de tandarts die naar mij kwam. Hij meldde dat er buiten de voorste tand met het begin van een gaatje nog wel andere dingen mis waren met mijn tanden. Op de röntgenfoto's waren er namelijk een heel deel donkere vlekjes te zien. Allemaal gelegen op de plaats waar twee tanden tegen elkaar komen, een plaats waar ik met mijn tandenborstel niet (goed) aankan dus. Ik verschoot der wel wa van. De tandarts thuis heeft daar in september (toen ik nog eens op controle ging) niets van gezegd.

Wat ik heel goed vond was, dat hij me een spiegel gaf en samen met mij overliep wat er met welke tanden fout was, zodat ik het zelf ook kon zien.

In verband met de donkere vlekken heeft hij me uitgelegd wat ik eraan kon doen. Voor de moment zijn het nog maar kleine slechte plekjes, en pijn doet het nog niet. Maar wat wel, indien ik ze nu (binnekort) weg laat nemen, dan is het nie nodig om der een vulling in te steken, dan kan hij der gewoon een wit laagske (van joost mag't wete wa) opdoen en is't opgelost. als ik langer wacht echter, dan is't een groter gat geworden en is't nodig om der een vulling in te steken (wat buiten't feit da da volgens mij meer pijn ga doen ook meer geld kost). Ik zou der is over nadenken.

Na zo wat dingen uitgelegd te hebben ging hij over tot het maken van het gaatje in mijn voorste tand (waarvoor ik gekomen was). Het was ook nog geen diep (pijndoend) gat, zodat hij het na het wat uitgeboord te hebben (of hoe ge't ook noemt) met wat "white stuff" kon oplossen. Bij dit werk werd hij geassisteerd door een ander meisje (mogelijk een studente?). Dit was ook iets dat ik bij mijn tandarts in België nog niet had meegemaakt, deze deed alles zelf. Ze gaf dingen aan, hield dingen vast, en observeerde eigenlijk vooral. Iets raars tijdens dit gebeuren is dat er geen "speeksel-afzuig-ding" in mijn mond hing zoals in België. Hier was het het meisje dat zo een afzuiger in haar hand had en dat af en toe eens in mijn mond stak, waar het een beetje rondgedraaid werd, zich op mijn tong vastzoog en over het algemeen geen speeksel opzoog.

Het maken van mijn voorste tand was dus gedaan. Het heeft geen pijn gedaan en het resultaat ... ik kan niet aan mijn tand zien dat er iets aan gebeurd is, het ziet er heel tand uit.

Na nog even wat uitleg gekregen hebben over de toestand en mogelijkheden voor het maken van de andere tanden was het terug de beurt aan de eerste vrouw. Deze zou mij uitleggen hoe ik mijn tanden moet poetsen, want blijkbaar poets ik verkeerd. Door mijn manier van poetsen kreeg ik niet al het vuil weg en dit zorgt voor slechte tanden. Verder was aan al de zwarte vlekken tussen mijn tanden te merken dat enkel tanden poetsen met een tandenborstel niet voldoende is. Om deze plekken te vermijden is flossen dus nodig (iets wat ik sinds heel lang geleden al niet meer doe).

Om af te sluiten was er het afrekenen, waarbij men mij nog even verderhielp in verband met een formulier voor het school.

Als besluit, ik vond het een zeer aangenaam tandarts-bezoek. Het waren zeer vriendelijke mensen. Wat ik vooral goed vond (om het nog eens te zeggen), is dat ze alles zo goed uitlegden en lieten zien.


Dit bezoek heeft mij 1660YEN (ca. 11€) gekost. Hier is het bedrag dat door de verzekering betaald (70%) wordt al van af getrokken. Mogelijk krijg ik van het school (of ergens anders van) nog eens 30% terug, maar dat weet ik nog niet. Ik vind het in ieder geval nog goed meevallen dat bedrag. In België kost het altijd een pak meer. Maar het Belgisch systeem is dan ook dat we eerst de volle pot betalen en dan pas een deel terugtrekken van de verzekering, hier wordt het deel van de verzekering er direct afgetrokken. Als iemand mij kan zeggen hoeveel % we in België terugkrijgen van de verzekeringen, mag die mij dat altijd melden :-)

Dan ook nog, toen ik buitenging was het al 17:24. Ik ben langer binnen geweest als ik zou gedacht hebben.


-Jipo-

1 opmerking:

Joke zei

Heela :-)

Leuk, dat u tandartsbezoek fijn was ;-) dat kunnen er niet veel zeggen :-) Spijtig echter wel dat er nog vanalles mis is met u tanden, die plekjes... Maar mag ik u dan zeggen dat tandenpoetsen 's ochtends EN 's avonds dus echt wel nodig is ;-) en mij maar niet geloven :-P

Volgens mij is er iemand die vanaf nu zijn tanden beter en regelmatiger gaat poetsen :-P (en niet enkel een tictacske pakt :-P)

kus ^_^
-ikje-

Btw. ik heb da onlangs ook gedaan, zo die plekjes 'preventief' weg laten halen, ik raad het u wel aan :-)