woensdag, december 13, 2006

Postpakketten NIET met EMS

Om te beginnen, EMS is een postdienst om post-dienst om brieven en postpakketten snel ergens afgeleverd te hebben.

Voor kerstmis wou had ik voor de mensen thuis cadeau's gekocht en deze moesten in België geraken. Ik ben naar de post geweest om mij te informeren over de verschillende mogelijkheden en de prijzen ervan. Om verschillende redenen heb ik uiteindelijk voor EMS gekozen.

Een a twee weken geleden heb ik alles verzonden en gisteren kreeg ik van mijn vriendin te horen dat het pakket aangekomen was. Ik was blij, want alles was dus in orde. Of toch ongeveer. Want tegelijk met het goede nieuws kwam er ook slecht nieuws. Mijn vriendin had namelijk 24€ douanekosten moeten betalen om het pakket te ontvangen. Ik schrok ervan. Ten eerste schrok ik gewoon om het feit dat ze iets moest betalen. Ten tweede schrok ik van het bedrag zelf, want de inhoud van het pakket was maar iets van een 27€ waardoor de douanekost echt veel lijkt.

Een reden waarom het raar vond is het feit dat ik al meerdere pakketen vanuit België heb ontvangen nu ik hier in Japan zit en ik heb nog nooit geen douanekost gehad. Dit moest ik nader onderzoeken, want bij mijn terugkeer naar België ga ik een heel deel lectuur (manga, boeken en tijdschriften) en andere dingen naar België sturen, en ik daar niet ook die douanekost op wou.

Na dit voorval aan wat mensen op school verteld te hebben, bleek de boosdoener EMS te zijn. Hoe het juist is en waarom weet ik niet, maar deze douane kost heb je blijkbaar WEL als je pakketten met EMS verstuurd en NIET als je ze met de gewone post verstuurd. Vreemd vind ik, maar dat ik geen EMS meer zou gebruiken was snel beslist.

3 opmerkingen:

Gabberwouten zei

Wel, tis te zeggen, met de gewone post moet je toch ook nog douane betalen, maar tis maar iets van een 7-tal euro, dacht ik. En nog een truukje is om je pakket altijd als "geschenk" (purezento) te versturen. Normaal kan je dit ergens op je verzendingsformulieren aanvinken.

groetjes van een nu al afgestudeerd Japanoloog

Jipo zei

Bedankt voor de tip.

Er was inderdaad een optie "geschenk"/ "commercieel". Ik heb natuurlijk "geschenk" gekozen. Maar het heeft niet zoveel geholpen blijkbaar.
Bij het zoeken naar meer uitleg over deze douanekost heb ik op verschillende sites gelezen dat de douanekost voor geschenken een pak lager liggen dan deze voor commerciële zendingen. Hoedan ook is het nog steeds een aardig bedrag gebleken.

En met de gewone post zijn er ook nog douanekosten ... maar een 7€-tal is al een heel pak beter dan 24€ :-)

Anoniem zei

Een andere oplossing om het op te sturen als "staal" ("sample") an hoef je blijkbaar ook niks bij te betalen...

G